Veel gestelde vragen

Wat is zelfbouw?

Zelfbouw betekent dat je zelf je huis laat ontwerpen en bouwen. Je bent zelf opdrachtgever. ONW verkoopt de kavels als bouwrijpe grond waarop je als particulier dan zelf je huis kan realiseren. Voor elke kavel gelden bepaalde voorwaarden waaraan je je moet houden bij ontwerp en uitvoering van de nieuwbouwwoning.

Wat wordt bedoeld met de grondprijs is vrij op naam?​

Dat betekent dat de prijs inclusief BTW is. Daarnaast komen de kosten van de notaris inclusief kadastrale kosten voor de grondoverdracht voor rekening van de verkoper.

Kosten die nog voor rekening van de koper komen, zijn onder andere:

  • notariskosten hypotheekakte;
  • kadastrale registratie hypotheekakte;
  • afsluitprovisie financiering;
  • kosten taxatie voor de financiering.

Hoe weet ik of de aannemer het huis ook afbouwt?​

Controleer altijd of de aannemer van je keuze is aangesloten bij een bouwkeurmerk dat is goedgekeurd door Stichting Garantie Woning. In dat geval wordt de woning afgebouwd mocht de aannemer tijdens de bouw failliet gaan. De geldverstrekker stelt dit ook verplicht bij het verstrekken van de hypotheek. Zie voor meer informatie www.stichtinggarantiewoning.nl

Hoe lang duurt het totdat mijn huis klaar is?​

Trek voor het hele proces van het kopen van de kavel tot de oplevering van je huis twee jaar uit. De periode van oriëntatie tot het ontwerp neemt ongeveer een jaar in beslag. De bouw van een woning duurt zo’n 10 tot 12 maanden.

​Hoe vind ik een goede architect?​

Natuurlijk is het belangrijk om samen te werken met een architect die jouw wensen en ideeën goed weet te vertalen in een ontwerp. De architect moet ingeschreven staan in het register van de Stichting Bureau Architectenregister. Op de website www.deregie.nl/particulierzoektarchitect staan verschillende architecten die ervaring hebben met zelfbouw.

Wat is een kavelpaspoort?

Met een kavelpaspoort maakt de verkoper van de bouwgrond op een eenvoudige manier duidelijk wat er op de kavel wel en niet mag. Hiermee kunnen de kopers dan eenvoudig hun ontwerper en bouwer instrueren. Denk hierbij aan de afmetingen van de woning, bebouwingsvoorschriften, positionering van de bebouwing, eisen die gesteld worden aan architectuur, parkeren, groen, riolering, eisen vergunningverleners etc. Daarnaast vergemakkelijkt het de communicatie met de gemeente. Een kavelpaspoort verlaagt hiermee ook de drempel voor kopers om aan zelfbouw te beginnen.